Pekskärmstekniken som ska erövra världen

7 jun 2018


Tänk dig en digital whiteboard och föreställ dig sedan att du kan skriva med i princip vad som helst. Du tänker kanske på en läsplatta, men om vi säger att skärmen är gjord för konferensytor och klassrum samt att du kan vara flera personer som använder den samtidigt? Då har du Flatfrogs InGlass-teknik.

Allt annat än en vanlig whiteboard

Flatfrog är Lundaföretaget vars patenterade InGlass™ teknologi och intuitiva digitala whiteboards är på väg att erövra världen. De har utvecklat ett alternativ till dagens tryckkänsliga skärmar som finns i exempelvis läsplattor. Istället för ett rutnät med tryckpunkter använder lundabolaget Flatfrog en teknik som mäter hur ljusflödet i glaset förändras när någon trycker på skärmen.

- Hela idén är att bryta ljusstrålar. Om det görs med penna, finger eller annat föremål spelar ingen roll. Det ska vara naturligt, känslan är jätteviktig för användarvänligheten. Glaset är jätteviktigt, det får inte vara konvext eller konkavt och det måste vara av bra kvalitet. Sedan har själva produkten sett lite olika ut. Men vi har kommit fram till att stora skärmar är det som är mest användbart – exempelvis för konferensrum, förklarar Anna Höglund, CFO på Flatfrog.

- Du får en väldigt precis touch och det är en helt annorlunda teknik än den som finns i smarta telefoner.

Anna Höglund demonstrerar tekniken på vad som i princip ser ut som en helt vanlig whiteboard men som beter sig som allt annat än en vanlig whiteboard, vissa funktioner är i princip dagsfärska från utvecklingsavdelningen.

- Det kommer nya finesser hela tiden och skärmar byts ut. Våra konferensrum ser olika ut nästan varje dag, det är både spännande och stundtals lite kaotiskt.

Flatfrog är pionjärer inom interaktiv teknik för stora skärmar, flera kan jobba samtidigt utan att det uppstår störningar. Du kan sudda med handen, dela, skala och använda olika tekniker, men det viktigaste är att det är intuitiv teknik. Det är lätt att förstå och använda.

Det smarta är att det inte behövs någon projektor – det är bara att koppla upp sig via mobil, dator, platta var som helst i hela världen. Personer som befinner sig på olika platser rent fysiskt kan arbeta med samma texter och ritningar på en delad skärm. Resultatet från exempelvis ett idémöte kan även skickas ut till medverkande direkt från skärmen. 

Världens bästa pekskärm – i storformat

Flatfrog grundades 2007 av Christer Fåhraeus och Ola Wassvik, huvudkontoret ligger i Lund och de har anställda i Korea, Taiwan och Silicon Valley, USA. För snart tio år sedan började de utveckla interaktiva pekskärmar för att förenkla interaktionen mellan användare och skärm. Det fanns redan interaktiva whiteboardtavlor på marknaden, men Flatfrog ville ta fram en produkt som var helt på konsumentens villkor. I dag är företaget etablerat på världsmarknaden.

– Det ska kännas så naturligt att kommunicera att man inte tänker på att det är ett interface mellan dig och datorn.

De levererar lösningen, tekniken, till kända tillverkare som exempelvis Samsung, LG och Smart. Efter tio år av utveckling, anpassning och tunga kostnader verkar de ha uppnått sitt efterlängtade globala genombrott.

- Det finns ungefär 40 miljoner konferensrum i världen. Hur många har projektorer i taket? Hur många är frustrerade över tekniken eller bara det att behöva skruva upp en projektor i taket eller massor av kablar att hålla reda på? Här är allt som behövs en skärm och Google Chrome, det är bara att koppla upp dig trådlöst. Det räcker med en skärm, resten av Mötesdeltagarna kan ha mobil, platta eller dator exempelvis.

- Nu är vi med och har äntligen kommit igång med försäljningen och hoppas på svarta siffror i år. Slutkunderna finns globalt, främst företag inom utbildning, men vi säljer delar i skärmarna, tekniken, inte hela skärmar. Tekniken går framåt hela tiden hela tiden. Vi utvecklar en hel del tillsammans med kunderna. Pennorna, till exempel, går såklart även att specialanpassa – det går ju att ha en lärarpenna och en elevpenna med olika funktionalitet.

Tydlig tioårsplan

Flatfrogs mål är att deras teknik ska finnas i alla konferensrum, styrelserum och klassrum i världen inom tio år.

Flatfrog växer och har nyligen utökat kontorsytan genom att hyra ytterligare lokaler i samma hus på Ideon.

- Vi var trångbodda och många satt i landskap med lurar för att fokusera. Vi pratade med Wihlborgs om att utöka ytan och fick den här våningen. Det är ljusa och öppna ytor kombinerade med arbetsrum för utvecklare som behöver sitta mer avskilt. Och mötesrum, något som vi verkligen har saknat.

Nu kan de ta emot kunder utan att störa utvecklarna, det är även bra för affärerna. Frågan är vad de tar sikte på härnäst, finns det andra marknader för deras teknik?

-Det finns absolut en hemmamarknad att klura på men, vi fokuserar nu på att erövra den marknad vi redan har etablerat oss på, avslutar Anna.