Ny internationell matbutik öppnar i Helsingborg

26 sep 2017


Efter många års erfarenhet av grossisthandel med livsmedel ger sig Mahmoud Chouman in på något nytt. I november öppnar han nämligen en internationell livsmedelsbutik i södra Helsingborg.
-        Det blir ett helt nytt koncept som ska locka kunder från både Helsingborg och andra orter, säger Mahmoud Chouman, vd för Helsingborg City Handel.

Helsingborg City Handel är ett familjeföretag. Mahmoud Chouman är vd men hans mamma, pappa och syskon jobbar också i företaget.

-        Vi har handlat med livsmedel ända sedan slutet av 1990-talet. Först i Sverige och sedan – när marknaden ändrades – flyttade vi till Libanon och fortsatte vår verksamhet där i 15 år. Men för några år sedan såg vi att Sverige åter började bli en intressant marknad och då flyttade vi tillbaka och 2014 startade vi grossistverksamhet här, berättar Mahmoud.

Ett tiotal egna varumärken

Helsingborg City Handel importerar främst livsmedel från länder som Libanon, Egypten, Syrien, Libyen, Dubai, Saudiarabien och Jordanien. Man har ett tiotal egna varumärken som står för 3 700 av grossistverksamhetens cirka 5 000 artiklar. Det är allt från kryddor och kaffe till olivolja, inlagda grönsaker och ris.

I den nya livsmedelsbutiken som öppnar i Wihlborgs fastighet på Planteringsvägen 11, granne med Optimera, blir utbudet betydligt bredare. I den 2 000 kvadratmeter stora butiken kommer man att ha runt 25 000 artiklar.

-        Våra kunder ska kunna hitta allt de behöver här – de ska inte behöva åka till någon annan affär. Vi kommer även att sälja färskvaror som bröd, kakor, kött, frukt och grönsaker.

Bred målgrupp

Fokus kommer att ligga på internationella produkter, men målgruppen är bred. Man hoppas kunna locka både utländska och svenska kunder. Och det ska man göra med en kombination av hög kvalitet och låga priser.

-        Vår långa erfarenhet och vårt stora kontaktnät, i kombination med att vi köper in stora volymer, gör att vi kan ha riktigt bra varor till låga priser. Vi vet vilka leverantörer och fabriker vi ska köpa från för att få den allra bästa kvaliteten.

-        Och vi har byggt butiken som vi själva skulle vilja ha den. Det kommer att finnas personal ute i butiken som får kunderna att känna sig hemma och hjälper dem till rätta, det blir gott om plats mellan hyllorna och enkelt att hitta eftersom man kan se från ena änden av butiken till den andra.

Idag jobbar ungefär 15 anställda i Helsingborg City Handel. Till butiken räknar Mamhoud med att anställa ytterligare 20–40 personer. Men planerna slutar inte där. Går allt enligt bra blir butiken i Helsingborg den första i en kedja med samma koncept.

-        Vi ska bara få bekräftat att vår idé är rätt – sen satsar vi vidare på andra orter, till exempel Malmö och Göteborg. 

 

Snart är det dags att fylla på hyllorna i den nya butiken.