Lärlingsutbildningar flyttar in på Knutpunkten

12 apr 2017


Till hösten startar Helsingborgs Lärlingsgymnasium i nyrenoverade lokaler på Knutpunkten. Intresset för utbildningarna är stort, trots att marknadsföringen varit blygsam.

Erbjuder utbildningar inom elva olika områden

- Vi hade räknat med att ta in runt 70 elever per år, men vi har 117 förstahandssökande redan inför första terminen. Det är jättekul, men också utmanande, säger skolans rektor Sven-Olof Lundin.

Budskapet om lärlingsutbildningarna har främst spridits via studievägledarna och vid en öppet hus-träff i de nya lokalerna, där hela 150 personer kom på besök.

- Vi har sökande från både Helsingborg och kranskommunerna. Vi har till och med någon sökande från Kävlinge. Att vi finns på Knutpunkten är perfekt för både elever och personal. Själv pendlar jag från Falkenberg, säger Sven-Olof Lundin.

Lärlingsgymnasiet kommer att erbjuda utbildningar inom elva olika områden: barn- och fritid, bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, handel och administration, hantverk, hotell och turism, industriteknik, restaurang och livsmedel, VVS och fastighet samt vård och omsorg.

Ett försprång in på arbetsmarknaden

Skillnaden mellan att gå en lärlingsutbildning och att gå ett traditionellt yrkesprogram är att eleverna på lärlingsutbildningarna har mer än halva sin utbildningstid förlagd till en arbetsplats. Det är dock samma kurser och samma betygssystem.

- De som väljer lärlingsprogrammen får värdefulla kontakter med företag och på så sätt ett försprång på arbetsmarknaden. Efter påtryckningar från tunga personer i näringslivet, som exempelvis Carl Bennet, har lärlingar numera även möjlighet att bli anställda på företaget och få lön redan under studietiden, berättar Sven-Olof Lundin.

För Sven-Olof är det intensiva månader fram till höstens terminsstart.

- Just nu håller jag på att anställa både lärare och en lärlingssamordnare. Jag har informerar också företagen i regionen om utbildningen och möjligheten att ta emot en lärling. 

När det gäller antalet elever ser Sven-Olof positivt på möjligheten att erbjuda plats till alla, trots att det är fler än planerat.

- Eleverna har vi plats till, men det vi så småningom behöver är fler arbetsplatser till lärare. Vi får se hur vi kan lösa det tillsammans med Wihlborgs, avslutar Sven-Olof Lundin.