En dag med fastighetsvärden

På Wihlborgs är fastighetsvärdarna nyckelpersoner som ska se till att allt fungerar i fastigheterna. Under en dag följer vi Lasse Möllwander, ny fastighetsvärd på Wihlborgs och kan konstatera att hans jobb är både omväxlande och ansvarsfullt.

Värnar om sina fastigheter och sina anställda

Lasse Möllwander är ett av Wihlborgs nyaste tillskott. I januari i år gick han från företaget Wilhelm, ägt av första AP-fonden, till Wihlborgs. Lasse var även hos Wilhelm anställd som fastighetsvärd, men då arbetade han främst med hyresrätter i miljonprogramsområden i Malmös yttre kant. Lasse berättar att det är stora skillnader företagen emellan. Han upplever Wihlborgs som ett varmt företag som värnar om både sina fastigheter och sina anställda.

Vägen till en av tomterna i Limhamn går längs vattnet. Tomten som mestadels utgörs av en grusplan sticker ut från resterande område då den inte är bebyggd, med undantag för det fallfärdiga huset vänt mot gatan. Fastigheten står kvar på grund av dess K-märkning. Vi går in i huset som blivit smyckat av graffiti. Det ser märkligt ut från utsidan, ett halvt hus som saknar en vägg. Våningsplanen hänger fritt ut i luften.

Vi åker vidare till nästa fastighet, en mindre industriby i Annetorps företagsområde, internt kallad Valvet. En av de outhyrda lokalerna använder Lasse som tillfälligt kontor. Här hämtar Lasse den nyinköpta städvagnen för att ta ett varv runt fastigheten. En av hyresgästerna i industribyn är ägarinnan till leksaksaffären Hörnan i Limhamn. Ett problem har inträffat. Ytterdörren har blåst upp vilket har resulterat att armen på dörren gått sönder. Detta fixar Lasse lätt genom att byta ut den trasiga armen mot en fungerande arm från en annan inte lika nyttjad dörr. Ägarinnan konverserar glatt med oss. Berättar om mässor företaget ställt ut på och hur de, precis som många andra hyresgäster, bytt lokal inom Wihlborgs. Sedan årsskiftet är de nu stationerade på Krossverksgatan med grannar som damgymmet SHE, KAK (Kungliga Automobil Klubben) och ett gym för bebisar och mindre barn. Att hyra lokal bredvid ett gym för barn var enligt ägarinnan inte något strategiskt val utan snarare en lyckad tillfällighet. Att ha målgruppen nära har visat sig vara lukrativt för firman.

Ett omväxlande och ansvarsfullt jobb

Efter utfört arbete är det tid för lunch. Vi åker vidare till Fosie som också ingår i Lasses ansvarsområde. Bland många kontor, lager och fabriker i Fosie ligger restaurangen Cosmos. På uteserveringen äter vi dagens lunch bestående av köttfärsbiffar. Samtalen för oss in på resor. Lasse berättar om sin tid som säsongande skidåkare i Alperna och om bestigningen av berget Kilimanjaro i Afrika. Lasse brinner för att se världen och väljer helst reseplatser som inte är typiska turistmål. Lunchen avslutas med kaffe och vi rullar sedan vidare.

Vi åker till en kontorsfastighet i Fosie med företagen KB och Papyrus som hyresgäster. Yttertaket har gett ifrån sig grus som lagt sig i vattenrännorna. Ett problem som måste åtgärdas. Lasse har därför i veckor skyfflat kilovis med grus ner från taket. Ett jättejobb som snart är klart. Jag och Lasse grabbar tag i varsin spade och börjar skyffla. Solen står som högst på himlen, det är en fantastiskt svensk försommardag. Efter två timmars jobb har vi lyckats röja bort smuts från ena kortsidan. Hela taket är snart röjt.

Dagen är nu slut. Vi åker tillbaka mot Wihlborgs huvudkontor i Dockan. Årets varmaste dag närmar sig kväll och jag konstaterar att jobbet som fastighetsvärd är både omväxlande och ansvarsfullt.

Text och foto: Ellen Westerberg

2016-06-01

Toppbetyg bland kunderna

För att ta tempen på vad våra hyresgäster tycker om Wihlborgs görs vartannat år en kundundersökning. Årets resultat landade på 4,13 på en femgradig skala. Det är det bästa resultatet sedan vi började mäta 2003. I 2014 års mätning var betyget 3,89.

30 procent av Wihlborgs kunder är mycket nöjda, jämfört med 17 procent år 2014. Upplevelsen av bemötande, tillgänglighet och återkoppling vid felanmälan är de faktorer som är utmärkande för en mycket nöjd kund hos Wihlborgs.

Högsta medelbetyg får Wihlborgs för fastighetsvärdarnas bemötande och tillgänglighet.