Doldisföretag bland de första hyresgästerna i Dockan

19 dec 2016


Företaget Anordica var tidigt ute i Dockan. Redan 2003 flyttade grundaren Alexander Zolotarevski in i ett kontorsrum på Isbergs gata. Idag finns Anordica på sjätte våningen i Ubåtshallen med utsikt mot Västra hamnen och Öresundsbron.
   - Jag gillar verkligen Dockan. Här är en fantastisk miljö och massor av kreativa företag som man kan hämta idéer från.

En av Skandinaviens största leverantörer av ståltråd

Anordica är kanske inte så känt bland allmänheten, men företaget är en av Skandinaviens största leverantörer av ståltråd. Man importerar ståltråd från Östeuropa och säljer den vidare till företag i bland annat Sverige, Finland, Baltikum och Polen. Kunderna finns främst inom industrin – bland annat i bygg-, verkstads- och återvinningssektorn.

- Tråddragningen är en svensk uppfinning och Sverige är något av ett ”ståltråds-Klondyke”. Här vidareförädlas mer ståltråd per capita än i något annat land, berättar Alexander Zolotarevski.  

Alexander är född och uppvuxen i Sovjetunionen, men flyttade till Sverige 1990 när gränserna öppnades. I sitt hemland jobbade han med materialteknik och i Sverige doktorerade han inom samma område. Efter att ha lagt fram sin avhandling vid Luleå universitet började han undervisa och forska vid Malmö högskola. Parallellt startade han Anordica 1996. Och det var just närheten till högskolan som gjorde att han valde Dockan när han några år sju år senare skulle skaffa sitt första kontor.

- Då var det ganska ödsligt här, även om Sigma och Tyréns låg på samma gata. Det är något helt annat idag med det ständiga flödet av människor och aktiviteter.

Trivs bra på Dockan

Det går bra för Anordica. Räknat i ton har försäljningen ökat med över 50 % de senaste två åren. Idag närmar man sig 15 anställda och för att klara ökad försäljning och nya marknader rekryterar man nya medarbetare inom bland annat försäljning, administration, logistik och marknad. Några som förstärkning till kontoret i Malmö, men även ett antal personer till de nyöppnade kontoren i Polen och Finland.

- Vår viktigaste framgångsfaktor är nog att vi jobbar med långsiktiga kundrelationer och utvecklar produkter tillsammans med både leverantörer och kunder. Vi försöker också se till att medarbetarna trivs och får möjlighet att utvecklas.

Någon tanke på att lämna Dockan har Anordica inte. Snarare tvärtom.

- Jag och min fru, som är arkitekt, funderar på att lämna Limhamn och bosätta oss i Dockan istället, avslutar Alexander.